Search
Close this search box.

Vihreä siirtymä

Digilaitteiden käyttäjänä meistä jokainen on todennäköisesti törmännyt tilanteeseen, jossa läppärin, tabletin tai älypuhelimen näyttöön tulee ilmoitus ” Akkuvirta vähissä, kytke laturi”. Ongelma on helposti ratkaistavissa, mikäli lähistöllä on pistorasia, josta on lisää virtaa saatavilla. Virrankulutukseen voi myös vaikuttaa muokkaamalla järjestelmäasetuksia tai vähentämällä koneen kuormitusta sulkemalla turhat taustalla pyörivät ohjelmat.  Oman kehomme kohdalla tilanteen ratkaiseminen ei ole aina yhtä yksinkertainen, kun keho antaa signaaleja liiallisesta kuormituksesta ja voimavarojen hiipumisesta.

Arkeen, työelämään ja ylipäätään elämään voi sisältyä useita kuormittavia tekijöitä. Miten selvitä kuormituksen ja palautumisen tasapainosta eli akun kulumisesta ja sen lataamisesta? Jeesus ymmärsi ja ymmärtää tasapainon merkityksen elämässämme. Jeesus sanoi: ”Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää.” Ihmisiä näet tuli ja meni koko ajan, eivätkä opetuslapset ehtineet edes syödä. Niin he lähtivät veneellä mennäkseen autiolle seudulle yksinäisyyteen (Mark.6:31,32).

Nykyaikana kuormitusta lisäävät kasvokkain tapahtuvien kohtaamisten ohella sähköpostin, sosiaalisen median ja pikaviestimien tulva. Nopeatempoinen media väsyttää aivojamme. Ilman asioiden priorisointia ja tervettä rajanvetoa uuvumme. Keho ja mieli tarvitsee lepoa. Missä on sinun elämäsi autio paikka, jossa on tilaa rauhoittua ja mahdollisuus olla yksin vuorovaikutuksessa oman sisimpäsi ja Luojasi kanssa?

Mikäli koet, että akkusi on tyhjä tai tyhjenemässä, elämäsi tarvitsee muutosta. Jo pienetkin asiat voivat toimia muutoksen tukena. Mitä jos kännykän vilkuilun sijaan uskaltaisit olla enemmän läsnä itsesi, lähimmäisesi ja Jumalan kanssa.  Meidän ylikuormittunut sisäinen maailmamme tarvitsee vihreää siirtymää. ”Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä” kirjoitetaan Psalmissa 23. Vihreä niitty voi löytyä yllättävän läheltä, mikäli vain uskallamme pysähtyä hetkeksi, kuunnella ja kääntää katseemme oikeaan suuntaan.

Scroll to Top