Search
Close this search box.

Tee minut halukkaaksi seuraamaan Sinua, Herra!

Olen pariin kertaan nähnyt tv:sta pyhiinvaellusjumalanpalveluksen. Siinä pieni joukko ihmisiä kulkee tanskalaisessa kesäisessä luonnossa keskustellen. He kulkevat viljapellon reunaa, poikkeavat pieneen metsään, josta löytävät kaivon.

Olen pariin kertaan nähnyt tv:sta pyhiinvaellusjumalanpalveluksen. Siinä pieni joukko ihmisiä kulkee tanskalaisessa kesäisessä luonnossa keskustellen. He kulkevat viljapellon reunaa, poikkeavat pieneen metsään, josta löytävät kaivon. Kaivon äärellä he lukevat raamattua, laulavat ja rukoilevat. Kun he lähtevät jatkamaan matkaa kohti seuraavaa levähdyspaikkaa, he rukoilevat Pyhän Birgitan rukouksen: “Herra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan.” Joka kerta lähtiessään uudesta levähdyspaikasta eteenpäin he rukoilevat tuon saman rukouksen.

Näinhän mekin olemme monissa elämämme vaiheissa ja valintatilanteissa pyytäneet: “Herra, osoita minulle tie. Neuvo minua valitsemaan oikea suunta. Suo minun tehdä oikea ratkaisu.”

Kun Jeesus valmisti opetuslapsia poismenoonsa, hän sanoi: “Te tiedätte kyllä tien sinne, minne minä menen.” Opetuslasten vastaus oli: “Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?” Jeesus vastasi: “Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” ( Joh. 14: 4-6 ). Hän ja vain hän on tie Isän luo. Kun seuraamme Häntä, pääsemme perille. Ei siis mitään ongelmaa eikä huolta. Minäkin tiedän tien.

Ongelma ei olekaan siinä, ettemmekö tietäisi tietä, mitä meidän on kuljettava. Pyhän Birgitan rukouksen jälkiosa “…ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan” kertoo sen, mikä meille on vaikeaa. Miksi olemme haluttomia seuraamaan Jeesuksen askelissa?

Eräässä uskontunnustuksessa sanotaan: “Sinä olet tie, mutta en ole seurannut Sinua.” Jeesus sanoi opetuslapsilleen: “Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua.” ( Lk. 9: 23 ) Emme ole kovin halukkaita oman luontomme puolesta kieltämään itseämme ja ottamaan ristiämme. Päinvastoin. Haluamme toteuttaa itseämme ja karistaa omat ristimme harteiltamme. Usein saatamme jopa itsekkäästi ajatella, että meillä on oikeus tehdä oman mielemme, halujemme ja mukavuutemme mukaan.

Minulla on tapana lukea Turun Sanomista Päivän Sana. Jokin aika sitten siellä oli rukous: “Herramme Kristus. Usein ajamme sinut pois arkipäivästämme pyhään kaukaisuuteen, taivaan korkeuksiin, saadaksemme kulkea itsekkäitä polkujamme.”

Tänään rukoilen: “Herrani Kristus. Tee minut halukkaaksi vaeltamaan Sinun tietäsi, ottamaan ristini ja seuraamaan Sinua.”

Scroll to Top