Search
Close this search box.

Nepsynä seurakunnassa

Nepsyjä, eli neuropsykiatrisia erityispiirteitä omaavia henkilöitä, on nykyään alettu diagnosoida enemmän kuin aikaisemmin. Tämä ei tarkoita sitä, että nepsyjä olisi nyt enemmän kuin aikaisemmin, vaan sitä, että on ymmärretty diagnoosin tärkeys. Diagnoosi on tärkeää varsinkin siksi, että nepsyn aivoissa ne välittäjäaineet, joiden toiminta on puutteellista, voivat aiheuttaa myös kaikenlaisia mielen haasteita. Siksi on tärkeää tietää mitä nepsyn aivoissa tapahtuu, ja missä asioissa nepsyä olisi hyvä auttaa. 

Tehokkuusyhteiskuntamme rakentuu koko ajan enemmän meille neurotyypillisille eikä niinkään nepsyille. Olen nepsyvalmentajana sekä oman nepsylapseni kautta nähnyt millainen tämä maailma nepsylle on. Ja silti monet menestyneet urheilijat, taiteilijat, artistit sekä muusikot ovat nepsyjä. Tiedätkö muuten mitä yhteistä on formulakuski Lewis Hamiltonilla, saarnaaja Billy Grahamilla, itävaltalaisella säveltäjä Mozartilla ja Raamatun Pietarilla? Heillä kaikilla on ollut ADHD / vahvoja ADHD piirteitä. Tai mitä yhteistä oli näyttelijä Robin Williamsilla, kirjailija C.S. Lewisilla ja Raamatun Joosefilla tai Simpsonilla? Heillä kaikilla oli asperger / vahvoja autismin piirteitä.

Nepsyjä on seurakunnassa samalla tavalla kuin heitä on kouluissa ja työpaikoilla. On todella tärkeää, että tämä tiedostetaan, jotta voimme olla erityisesti nepsylasten ja nuorten tukena. Nepsyys ei missään tapauksessa ole vain kasa ongelmia, vaan nepsyydessä on myös valtavasti potentiaalia. Nepsyt ovat luovia, visuaalisesti taitavia, sinnikkäitä ja äärettömän kiinnostuneita omista mielenkiinnonkohteistaan. Olen oman nepsylapseni kautta oppinut, miten valtavan rikas nepsyn sisäinen maailma on, ja miten hän pystyy hahmottamaan asiat paljon laajemmin ja eri lailla kuin minä neurotyypillisenä. Samoin olen huomannut, että useilla nepsyillä on ällistyttävän hyvä taito olla emotionaalisesti herkkiä sekä aistia asioita, joita neurotyypilliset eivät välttämättä huomaa. Silti nepsyt saavat paljon negatiivista palautetta kaikesta siitä, mikä menee pieleen. Nepsyt ovat harvoin tahallaan ilkeitä tai vaikeita, mutta heidän aivonsa toimivat eri lailla kuin neurotyypillisillä. Siksi olisikin hienoa, että seurakunnassa nepsyt saisivat kokea itsensä tervetulleiksi ja saisivat olla heitä, keneksi Jumala on heidät luonut. Jokaista meitä tarvitaan, ja jokaisella on taitoja, joilla voi palvella seurakuntaa. Raamatussa puhutaan siitä, miten Kristus on kuin ihmisruumis jossa on monta jäsentä, ja miten jokaisella on oma tehtävänsä.

Nepsyt ovat myös rohkeita ja sitkeitä, varmasti myös siksi, että ovat joutuneet taistelemaan tullakseen kuulluksi ja kohdatuksi. Uskon että nepsyt osaisivat opettaa meille paljon siitä rohkeudesta mihin Raamattukin meitä kehottaa. Pietari uskalsi olla kovaääninen ja rohkea Jeesuksen seuraaja, ja oli valmis miekan kanssa puolustamaan Jeesusta. Joosef oli sinnikäs orjuudesta ja vankeudesta huolimatta, ja pelasti viisaudella ihmisiä nälänhädältä.

Meidän tehtävämme ei ole yrittää poistaa nepsyiltä heidän ominaisuuksiaan, emmekä onneksi siinä edes onnistuisi. Meidän tehtävämme on ymmärtää heitä ja olla heidän tukenaan. Nepsy ei ole yhtä kuin oireyhtymänsä. Hän on paljon muutakin. Jumala on suunnitellut ja luonut meidät jokaisen, niin nepsyt kuin neurotyypilliset. Eikä Jumala tee virheitä. Jumalalla on tarkoitus meille kaikille, ja Daavid kirjoittaa psalmissa ”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä.” Kukaan meistä ei ole vahinko, vaan me kaikki olemme Jumalan luomistyön ihmeitä. Meidän tehtävämme on rakastaa niitä ihmisiä, keitä Jumala on meidän elämäämme laittanut. Haastankin meitä kaikkia huomioimaan seurakunnassamme olevia vilkkaita poikia ja touhukkaita tyttöjä sanomalla heille, että ”onpa kiva nähdä sinua” tai ”ihana että tulit tänne”. 

Anu 🙂

Scroll to Top