Search
Close this search box.

Tulkoon Sinun valtakuntasi

Istuin eräänä sunnuntaiaamuna katselemassa tv-jumalanpalvelusta, jonka loppupuolella rukoiltiin Isä meidän -rukous, kuten luterilaisessa jumalanpalveluksessa yleensä. Minusta on aina tuntunut hyvältä yhtyä siihen. Tavan vuoksiko? Ei, vaan siksi, että se on Jeesuksen itsensä opetuslapsilleen opettama rukous, kun nämä kyselivät, miten heidän tulisi rukoilla. Siksi uskon, että sen sanat ovat merkitykselliset edelleen. Jollain tavalla se ja tunne, joka minut valtaa siihen yhtyessäni, on riittänyt minulle ilman, että olen miettinyt tarkemmin sen sisältöä. Mainittuna aamuna kuitenkin tuo rukous alkoi ”puhua” minulle.

Siitähän on noin kaksi vuosituhatta, kun Jeesus sen seuraajilleen opetti. Onko se vielä ajankohtainen ja koskeeko sen sisältö myös meitä?

”Isä meidän, joka olet taivaissa, pyhitetty olkoon Sinun nimesi…..”
Tarvitsemme Jumalan pyhyyden kokemista ja hänen nimensä pyhittämistä erityisesti tänä aikana, kun mm. sanan- ja ilmaisunvapauteen vedoten Jumalaa ja hänen nimeään pilkataan ja häväistään monin tavoin.

”tulkoon Sinun valtakuntasi….”
Näemme maailman olevan tänä päivänä pahan vallassa. Kuinka kaipaammekaan rauhaa ja rukoilemme sitä. Mutta odotammeko, että jotain yliluonnollista tapahtuisi, että taivaasta laskeutuisi Jumalan valtakunta tämän pahuuden keskelle lopettamaan kauheudet?
Kun Jeesukselta kysyttiin, milloin Jumalan valtakunta on tuleva, hän vastasi: ”Ei Jumalan valtakunta tule nähtävällä tavalla. Jumalan valtakunta on sisällisesti teissä.” Uudemmassa raamatunkäännöksessä sanotaan: ”Jumalan valtakunta on teidän keskellänne.” ( Luuk. 17: 20, 21 ) Samassa yhteydessä Jeesus vielä vertasi Jumalan valtakuntaa sinapin siemeneen, josta kasvoi suuri puu. Tämä valtakunta on meissä ja meidän keskellämme jo nyt ja sen tulemista ja toteutumista kaikkialla meidän tulee rukoilla.

”tapahtukoon Sinun tahtosi….”
Miten Jumalan tahto voi tapahtua täällä maan päällä? Uskon, että Jumalan tahto tapahtuu meidän, armahdettujen syntisten, kautta. Meidän tehtävämme on toteuttaa Jumalan valtakunnan ja hänen tahtonsa toteutumista rakastamalla lähimmäisiämme.
”Rakasta Herraa, Jumalaasi…. ja rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”( Matt. 22: 37,39)
”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat.” ( Matt. 7:12 ) ”Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa.” ( Room. 13:10)
Kuulin vast’ikään henkilöstä, joka työpaikallaan toteuttaa Jumalan tahtoa siunaamalla työtovereitaan. Kun Jumalan valtakunta on meissä, me voimme ja haluamme toteuttaa hänen tahtoaan.

Isä meidän-rukous on hyvin universaalinen, maailmanlaajuinen. Sitä rukoilevat uskovat kaikkialla maailmassa ja kaikkina aikoina. Meidän omat rukouksemme ovat usein hyvin henkilökohtaisia. Pyydämme Jumalan apua moniin omiin ja rakkaittemme vaikeuksiin. Joskus listamme on pitkä, joskus lyhyempi. On oikein tuoda kaikki murheemme Isämme eteen, myös kiitoksemme. Raamattu rohkaisee anomaan ja pyytämään. Meitä kehotetaan myös kantamaan toistemme kuormia. Sitäkin voimme tehdä rukoilemalla.

Isä meidän-rukous on yhteisöllinen. Siinä en pyydä vain minulle, vaan meille, kaikille ihmisille kaikkialla. Siihen yhtyessäni voin kokea ihmeellistä uskovien yhteyttä yli kaikkien rajojen. Sen keskiössä on Isä, taivaallinen Isämme ja me, hänen lapsensa, joita hän rakastaa.

Scroll to Top