Valoisaa uutta vuotta!

Käyttäjän Säde Salo kuva
To, 30.12.2021 -- Säde Salo

”Ja tapahtui niinä päivinä…” Nämä tutut jouluevankeliumin alkusanat Luukkaan evankeliumin toisesta luvusta ovat kaikuneet jälleen monissa kirkoissa ja hartaushetkissä. Mutta tiesitkö, että Raamatussa on myös niin sanottu Vanhan testamentin jouluevankeliumi? Se löytyy Jesajan kirjan yhdeksännestä luvusta. Siinä sanotaan muun muassa näin: ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa valkeus. - - - Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu. Hänen harteillaan on herruus”.

Noin 700 vuotta Jesajan kirjoituksen jälkeen kuuluivat pienokaisen ensimmäiset äänet Beetlehemin yössä, ja noin 30 vuotta sen jälkeen tämä mies julisti: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeydessä, vaan hänellä on elämän valo.”

Aika rohkea väite, vai mitä? Me usein yritämme auttaa toisia ihmisiä ja tuoda toivon valoa kärsivään maailmaan, mutta tuskin kukaan meistä väittää olevansa itse maailman valo. Mitä siis ajatella? Jos joku tuumaa, että Jeesus oli vain hyvä opettaja ja esimerkillinen ihminen, rohkenen olla eri mieltä. Nimittäin Nasaretin miehen elämä jättää mielestäni tilaa vain kolmelle vaihtoehdolle: hän oli joko mielenvikainen, valehtelija tai se, joka hän väitti olevansa. Raamatussa näkemämme Jeesuksen sanoma, luonne ja vaikutus ympäristöönsä osoittavat sisäistä tasapainoa ja mielen kypsyyttä, eivät hulluutta. Toisaalta suuri moraalinen opettaja, joka valehtelisi kuulijoilleen omasta identiteetistään ja elämänsä tarkoituksesta, ei olisikaan kovin moraalinen, saati opettajaksi tai esikuvaksi sovelias. Kun analyysiin lisätään vielä Jeesuksen ihmeteot, erikoinen kuolema ja ylösnousemus todisteineen, minulle jää vain yksi vaihtoehto: hän puhui totta.

Nuo Jerusalemin temppelissä lausutut rohkeat sanat kantoivat kaikua aikojen takaa, Raamatun alkulehdiltä: ”Ja Jumala sanoi: ’Tulkoon valkeus’. Silloin valkeus tuli.” Ne olivat jatkumoa psalmien kirjoittajien kokemuksille: ”Sinun Sanasi on jalkojeni lamppu ja valo minun polullani” ja Herra, minun Jumalani, valaisee pimeyteni.” Raamatun viimeisessä kirjassa kuvataan taivaallista kaupunkia seuraavasti: ”Kaupunki ei tarvitse valokseen aurinkoa eikä kuuta, sillä Jumalan kirkkaus valaisee sen”.

Usko Raamatun Jumalaan ei ole siis lainkaan pimeää touhua! Kun elämässäsi on synkkää etkä näe taivaanrannassakaan lupaavia pastellisävyjä, luota Jeesukseen. Hän kulkee vierelläsi pimeässä laaksossakin. Hän antaa sinulle tulevaisuuden ja toivon. Et kohtaa koskaan niin pimeää hetkeä, ettei Jeesus voisi tuoda sinne valoaan. Et joudu ikinä niin säkkipimeään, ettei hän voisi sytyttää sinne toivonliekkinsä. Olosuhteet voivat pysyä haastavina, mutta hän ei väisty viereltäsi. 

Pysytellään Jumalan valossa, hiipimättä varjoihin meille vahingollisia vääriä asioita vaalien. Silloin olemme turvallisella polulla. Sananlaskujen kirjan mukaan se polku ”on kuin aamunkoitto, joka kirkastuu kirkastumistaan täyteen päivään saakka”. Valoisaa ja siunattua uutta vuotta sinulle!

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.
Toimistomme palvelee puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Asiakasvastaanotto on suljettu toistaiseksi.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
MobilePay 63470