Pettymykset ja totuuden rajat

Käyttäjän Miika Havupalo kuva
To, 20.5.2021 -- Miika Havupalo

Jatkuva pettyminen on psyykelle raskas taakka. Inhimillisten pettymysten ketju ei kuitenkaan anna oikeutta määrittää uudelleen Kristuksen evankeliumin rajoja. Inhimillinen empatia ei saa nousta teologisia linjoja muokkaavaksi elementiksi.

On monenlaista rikkinäisyyttä ja vaillinaisuutta, kattaen koko ihmisyyden holistisen olemassaolon. Elämme synnin ja kuoleman maailmassa, jossa vaikuttaa erilaisia elämää vastustavia voimia. Kun etsimme vastauksia niitä löytämättä, emme voi kuitenkaan muokata totuutta helpottaaksemme omia sisäisiä konfliktejamme.

Humanismi tarkoittaa filosofiaa, jossa asetamme ihmisen intuition ja inhimilliset tarpeet Jumalan totuutta korkeampaan asemaan. Silloin Jumala muovautuu ihmisen oman sielun peilin kaltaiseksi. 

Ikuinen totuus on, että Jumala rakastaa meitä kaikkia. Inhimillinen ontuminen ei vaikuta Jumalan rakkauden ja hyväksynnän määrään millään tavalla. Siitä huolimatta meillä ei ole oikeutta väittää omaa ontumistamme suoraan kävelemiseksi.

Valhe ei yleensä vaikuta koko sielussa, vain sen osissa. Toimimme ja elämme Jumalan totuuden mukaan monin tavoin, mutta joillain osa-alueilla saatamme elää valheen voittamina. Julistamme Kristuksen totuutta monista näkökulmista, mutta muutamassa kohden emme tajua joutuneemme harhaan.

Kristuksen evankeliumi on Kristuksen persoonaan sidottu. Jeesus on evankeliumin täyteys. Pyhä Henki toimii elämässämme niillä alueilla, joilla olemme hänen kanssaan samoilla linjoilla. Valheen vaikutus voi toimia kenen tahansa kautta, jonka sielumaailman jokin osa-alue virtaa vastoin Jumalan totuutta. Pyhä Henki toimii Kristuksen totuuden mukaisissa sielun liikkeissä. Valheen vaikutus voi näkyä synnin ja lihallisuuden synnyttämissä sielun liikkeissä, vaikka käytettäisiin raamatullista terminologiaa.

Ihmisen sydän seisoo alasti ja paljastettuna Luojansa edessä. Emme saa tuomita tai halveksua ketään. Meillä on kuitenkin velvollisuus pitää voimassa Kristuksen evankeliumin standardeja. Inhimillinen epäonnistuminen ei muuta apostolien määrittämää Kristuksen oppia. Kristuksen ylösnousemusvoima vaikuttaa Pyhän Hengen persoonan palvelutyössä. Uudestisyntynyt ihmishenki on Jumalan kirkkaudesta osallinen. Sielumaailman alamaisuus uudestisyntyneen hengen luonteelle on avain Kristuksen todellisuuden kokemiseen.

Jeesuksen opit ja apostoliset kirjeet määrittävät rajat, joiden sisällä Pyhä Henki liikkuu. Jeesus on Jumalan Karitsa. Paholainen etsii ihmisiä, joiden sielun ongelmien kautta hän voi pukeutua sympatiaa keräävän lampaan taljaan.

Pettynyt sielu: olet edelleen rakastettu ja hyväksytty.
Vahingoitettu ja laiminlyöty sielumaailma: olet edelleen arvokas ja Jumalan edessä kallis.

Parempi olla Kristuksen lammas omine ontumisineen, kuin kyseenalaistaa Raamatun totuuden rajoja.

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.
Toimistomme palvelee puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Asiakasvastaanotto on suljettu toistaiseksi.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
MobilePay 63470