Voimaannuttava vertaistuki

Käyttäjän Virpi Tammelin kuva
To, 1.11.2018 -- Virpi Tammelin

- Maailman tapahtumat pelottavat, totesi ystäväni puhelimessa hiljattain. Mitä vain voi tapahtua milloin vain. Se mikä ennen oli kestävää, voi hävitä hetkessä. Vakituisena luulemansa työpaikan voi menettää. Talous voi romahtaa. Lasten kännykän kyllästämä arki arveluttaa. Monet väsyvät ja uupuvat. Eläkeläisten ja vanhusten asema huolestuttaa. Kuluneella viikolla eräs nuori puolestaan kertoi kärsivänsä ilmasto-ahdistuksesta. Sellaisesta en ollut ennen kuullut.

Olipa pelkojen, ahdistuksen tai huolien syy mikä tahansa, vertaistuki on yksi voimaannuttava mahdollisuus. Kun voi jakaa ahdistuksensa saman kokeneen kanssa, tulla nähdyksi ja kuulluksi sekä ymmärretyksi samanlaisen kriisin tai vaikean vaiheen keskellä, tulee rohkaistuneeksi jatkamaan elämää. Samoja maastoja kulkeneet tuntevat sen maaston vaikeudet. Vaikka kokemus on yksilöllinen, maasto on sama. Jos vielä voi yhdessä rukoilla ja jättää ahdistusta tuovat asiat Herralle, se avaa Jumalan mahdollisuuksia ja antaa toivoa tulevaisuuteen. Itse olen tarvinnut ja saanut apua vertaistukiryhmissä elämäni eri vaikeissa vaiheissa, mm.sairauksissa sekä ihmissuhteiden karikoissa.

Tätä blogia kirjoittaessani, Radio Dei kertoi mielenkiintoisen uutisen Kirjamessuilta. Vuoden kristilliseksi kirjaksi on valittu teos ”Lapseni on poissa”. Se käsittelee lapsensa menettäneen surua. Seurakuntalainen.fi -sivu kirjoittaa siitä mm. seuraavasti:

Haaveena koko Suomen kattava sururyhmäverkosto

Kirjan toimittajat toivovat, että se löytäisi tiensä sururyhmien ja ammattilaisten käyttöön ja tavoittaisi kaikki ne, jotka sitä tarvitsevat, sekä surevat että heidän läheisensä.

Siunaan kyseisen kirjan matkan tarvitseville lohdutukseksi ja rohkaisuksi ja olemaan alku haaveena mainitulle verkostolle.

Vertaistuen voimaa virtaa usein myös yhteisissä harrastuksissa, kuten musiikki, kirjallisuus, runot, käsityöt, kokkaaminen, liikunta, urheilu, ym. Yhteiset kiinnostuksen kohteet yhdistävät, antavat iloa ja merkitystä. Ne voimaannuttavat ja synnyttävät uusia ideoita ja tavoitteita..

Ylivertainen vertaistuen lähde on myös koko seurakunta, Jumalan perhe yli kirkkokuntarajojen kaikille uskoville. Sama maasto on tulla syntisestä armahdetuksi syntiseksi. Meitä yhdistää risti ja sovitus. Tarvitsemme päivittäin uutta armoa ja myös rohkaisua jaksaaksemme perille asti tänä outona maailman aikana.