Kun ruohonleikkuri opettaa Pyhästä Hengestä

Käyttäjän Vesa Partanen kuva
Ma, 10.6.2019 -- Vesa Partanen

Käden taidoissa annan varmaan etumatkaa muille, siksi on välillä turhauttavaa huomata, että yksinkertaiset asiat eivät aina luonnistu toivotulla tavalla. Tapaus ruohonleikkuri on tuorein kokemusmaailmaani rikastuttanut kohtaaminen. 

Olen oppinut kantapään kautta sen, että kärsivällisyydessäni itseäni kohtaan olisi parantamisen varaa. Minua sieppaa, jos huomaan, että jokin käytännön asia, jota teen, ei suju odotusten mukaisesti. Itsekriittisyys sumentaa silloin näkökentän likinäköisyydeksi asti. Epäonnistuminen yksinkertaisissa asioissa on sellaista heikkoutta, jota ei haluaisi hyväksyä ja tunnustaa. Välillä tilanteissa oppii enemmän itsestään kuin haluaisi. Avun tarpeen tunnistaminen ja avun pyytäminen voi olla vahvuutta, jota ei tule arvostettua riittävästi. 

Tällä kertaa päätin vaihtaa ruohonleikkuriin öljyt. Minulla on tarkoitusta varten hankittuna yksinkertainen käsikäyttöinen alipainepumppu, jolla olen aikaisemmin vuosia sitten poistanut öljyt onnistuneesti ruohonleikkurin öljytankista. Homma käyntiin. Pumppaamista aikani yritettyäni, tajuan, että saan pumpun säiliöön kyllä lirauksen öljyä, mutta vaihto ei tule tällä tavalla onnistumaan. Koska on kiire, jätän työn tekemättä ja kiitollisin mielin (sarkasmia) alan leikata nurmikkoa vanhoilla öljyillä, mutta uusilla bensoilla.

Fyysinen tekeminen rauhoittaa, ja kun ruoho sentään kaatui ajatusten harhaillessa siellä täällä, mieleen nousi aikaisempi ruohonleikkurin kanssa sähläämiseni ja sen opetukset. Onnistuin silloin kaatamaan bensaa aimo annoksen öljytankkiin ja siitä seurasi öljynvaihto-operaatio. Silloinen episodi tuotti ajatuksia siitä, että Pyhän Hengen työtä häiritsee ihmisvoimin tehtävä ”palvelu”. Kuten bensa ei sovi öljyn joukkoon, ihmisen omat voimat, ansiot, näkemykset ja vaivannäkö eivät tuo mitään lisää aitoon Pyhän Hengen toimintaan. Päinvastoin, voimme murehduttaa Raamatun ilmauksen mukaisesti Pyhää Henkeä (Ef. 4:30). Jumalan työ ihmisessä voi häiriintyä, jos lähdemme avittamaan omin voimin ja tietämykseemme perustuen. Jumalan työ ihmisen pelastumiseksi ja parantumiseksi on vain Hänen työtään. Voimme tehdä oman osamme lähimmäisenä rukoillen viisautta toimia oikein. Ainakin ihmisen olkapäätä tarvitaan lohduttajana.

Pyhä Henki on lohduttaja, joka kirkastaa Kristusta. Ruohonleikkurin öljyt eivät vaihtuneet, mutta mitä siitä. Ihmisarvoni ei riipu omista suorituksistani, onnistumisistani, epäonnistumisistani tai puutteistani. Olen kuitenkin Jumalan rakkauden kohde kuten kaikki muutkin. Mikään tekemiseni ei voi lisätä Hänen rakkauttaan, mutta ei myöskään voi sitä vähentää. Hän rakkaudessaan voi toki kärsiä, kun tuotan murhetta toiselle Hänen rakastamalleen tai Jumalalle itselleen, mutta rakkautensa pysyy silti. Kaiken kattava rakkaus koskettaa jokaista. Kunpa ymmärtäisimme sen ja eläisimme rakkauden arvoisesti rakkaus käyttövoimana. Jumala vuodattaa rakkauden sydämiimme antamalla Pyhän Hengen (Room. 5:5).

Kun vaihtaa minkä tahansa moottorin vanhaa öljyä, huomaa kyllä sen, mikä ero on tuoreella öljyllä ja mikä käytetyllä. Öljyyn tulee epäpuhtauksia käytön yhteydessä, niinpä tarvitaan uutta öljyä, jotta kaikki toimii moitteettomasti. Pyhä Henki on meissä uskon kautta lahjana saatuna ja puhdistaa meitä. Hän saa meidät etsimään Jumalaa ja vakuuttaa toisaalta, että olemme Jumalan lapsia.Öljynvaihto metafora ei toimi kunnolla Pyhän Hengen toimintaa kuvattaessa. Öljyjen vaihtoa ei tarvita, sillä Pyhän Hengen öljy pysyy puhtaana. Kuitenkin jatkuva Pyhällä Hengellä täyttyminen on tärkeää. Raamatussa kehotetaan täyttymään Hengellä (Ef. 5:18). Meidän tulisi täyttyä uudelleen ja uudelleen Pyhällä Hengellä, jotta olisimme Hengellä täytettyjä (täynnä Henkeä) ja meillä olisi voima todistaa (esim. Apt. 1:8 ja Apt. 4:8). Pyhän Hengen voimassa meillä on myös runsas toivo (Room. 15: 13).

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.
Toimistomme palvelee puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Asiakasvastaanotto on suljettu toistaiseksi.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
Viitenumero 90010
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28
Viitenumero 90023

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
Viitenumero 90094
MobilePay 63470