Henkilökohtaista

Käyttäjän Säde Salo kuva
To, 22.3.2018 -- Säde Salo

Onko Jumala kuollut? kysyi radiotoimittaja Aubrey Morris vierailevalta baptistipastorilta Atlantassa vuonna 1965.
   Sama kysymys oli komeillut Time-lehden kannessa vain viikkoa aiemmin.
Ei tietenkään ole, tuli nopea vastaus.
   Toimittaja ei tyytynyt vielä tähän vaan jatkoi:
Mistä tiedät, ettei hän ole kuollut?
   Pastori katsoi toimittajaa ja lausahti painokkaasti:
Koska puhuin hänen kanssaan tänä aamuna.

Tuosta haastattelusta on vierähtänyt vuosikymmeniä. Viime kuun 21. päivänä kyseinen pastori pääsi näkemään kasvoista kasvoihin hänet, jonka seurassa – Raamatun äärellä ja rukoillen – oli päivänsä täällä aloittanut. Elämänsä loppupuolella tämä maailman tunnetuin baptistipastori oli sanonut myös näin:
Jonain päivänä luette tai kuulette uutisen, että Billy Graham on kuollut. Älkää uskoko sanaakaan! Olen silloin enemmän elossa kuin nyt. Olen vain vaihtanut osoitetta: olen mennyt Jumalan luo.

Voiko usko olla näin todellista? Näin henkilökohtaista ja elämänläheistä? Vaikka kristinuskolla on vankat historialliset juuret ja laaja yhteiskunnallinen vaikutus, usko kurottaa lähemmäs: yksittäiseen sydämeen. Jumala ei tee massatuotantoa eikä käsittele luomakuntaansa tukkuerissä. Hänelle jokainen ihminen on tärkeä, korvaamaton.

Kristityssä perheessä kasvaneena koin aikanaan valtavan hienoksi vaiheen, jossa sain huomata, ettei usko jäänyt vain lapsuuskodin sisustuselementiksi tai suvun perintökalleudeksi, kuten isoisän kaappikello. Vapahtaja lähti kulkemaan myös aikuistuvan nuoren henkilökohtaista elämänmatkaa, auttajana ja opastajana. Suuri Jumala sitoutui mukaan pienen ihmisen elämään. Se oli huikea, hiljalleen arjen keskellä avautuva löytö, jonka äärellä henkilökohtainen aikuisen usko alkoi kasvaa. Seuraavina vuosina lukiessani vanhempien kristittyjen elämäkertoja yllätyin: ”Ihan samaa minäkin olen kokenut. Noin Jumala on minunkin elämässäni vaikuttanut. Tämähän toimii!”

Nuoruuteni gospel-laulussa sama ilmiö sanoitettiin näin:

En mä saanut jotain filosofiaa tai kuollutta uskontoa,
ei Jeesus ole teoriaa vaan elävä persoona.

Ja vaikka tämä keski-ikäistyneen kansalaisen elämä ei ole ulkoisesti huippukuntoista, yhä sisällä sykkii. Yhä Vapahtaja on rakas ja uskollinen, jokaisessa päivässä mukana. Ja yhä matka on jatkamisen arvoinen, onhan se kotimatkaa.

Luojan sydän sykkii äärimmäisen lämpimästi tänään myös juuri Sinulle. Hän on valmiina kuuntelemaan. Puhutko? Hänen rakkauskirjeensä on kansien välissä, joista päällimmäistä koristaa usein risti. Luetko?