Valoa, valoa ja lisää valoa

Käyttäjän Pekka Havupalo kuva
To, 13.12.2018 -- Pekka Havupalo

Keinovalo on loistava keksintö siitä huolimatta, että se lienee muuttanut ihmisen elämää enemmän kuin mikään muu innovaatio. Kuvittele millaista olisi elää joulukuuta Suomessa, jos ainoat valon lähteet olisivat päreet ja kynttilät. Ulkona olisi säkkipimeää myöhäisiltapäivästä myöhäiseen aamuun, paitsi joskus kuun kumottaessa ja tähtien tuikkiessa. Sisällä vallitsisi vuorokauden ympäri hämärä eri asteissaan.

Ihminen kaipaa valoa, valoa ja lisää valoa. Jo Raamatussa todetaan, että silmille on hyväksi nähdä aurinkoa. Ulkona vallitseva valo voi luoda säteitään myös ihmisen mielen maisemaan. Ei ihme, että kun ulkona pimenee, sisävalot alkavat loistaa. Kaikille nekään eivät riitä, vaan tavallisten valojen lisäksi tarvitaan vielä kirkasvalolamppu laittamaan elämisen energiaa liikkeelle.

On kuitenkin yksi ihmiselämän alue, jossa keinovalosta ei ole mitään hyötyä. Se on jokaisen ihmisen sisimmän pimeys. Sen poistamiseen tarvitaan alkuperäistä, aitoa, Jumalan antamaa valoa. Siitä huolimatta monet yrittävät valaista sisintään keinotekoisesti harrastuksilla, omaisuudella, matkustamisella, päihteillä ja melkein millä tahansa. Jotkut näistä valoista ovat perusluonteeltaan neutraaleja, toiset taas suorastaan tuhoavia. Yhteistä kaikille niille on se, että ne ovat keinovaloa.

Joulu kertoo sanomaa aidosta valosta. Jeesus tuli tähän maailmaan valoksi ihmisille. Hän on omien sanojensa mukaan maailman valo. Hän on ainoa, joka voi poistaa pimeyden ihmisen sielusta.

Kun jouluvalot luovat tänä jouluna lämpöä ja tunnelmaa ympärilleen, on hyvä nostaa Jeesus ja hänen säteilemänsä valo niin joulun kuin koko elämänkin ytimeen. Jeesuksen antama valo on pysyvää, puhdistavaa, lohduttavaa ja armahtavaa.

Pekka Havupalo