Levollista lomaa

Käyttäjän Pekka Havupalo kuva
To, 30.6.2022 -- Pekka Havupalo

Heinäkuu on monilla työssäkäyvillä ihmisillä joko kokonaan tai ainakin osittain loma-aikaa. Jotkut voivat aloittaa lomansa virkein mielin, toiset taas melkeinpä lopen uupuneina. Muistan vuosien takaa tilanteen, jossa olin lomani alkaessa niin väsynyt, että aidosti pelkäsin, että en toipuisi työkuntoon lomani aikana. Niin sitten myös kävi, että en ollut loman loputtua palautunut väsymyksestäni ja aloitin työn pamppailevin sydämin. Suureksi ihmeekseni huomasin ensimmäisen työviikkoni lähestyessä loppuaan, että väsymys haihtui, energiaa alkoi virrata ja pystyin paneutumaan töihini taas täydellä tarmolla. Olen edelleen sitä mieltä, että kyse oli Jumalan tekemästä aidosta ihmeestä.

En jaksa enää muistaa, miksi olin lomani alkaessa niin poikki. Todennäköisesti olin taas kerran suostunut tekemään liian monia asioita liian lyhyellä aikataululla liian kauan. Tämä epäpyhä kolminaisuus uuvuttaa monia muitakin kuin minua. Viisaampaa olisi suunnitella mieluiten jokaiseen päiväänsä, mutta vähintäänkin jokaiseen viikkoonsa riittävästi palautumisaikaa. Sitä olen vielä tässäkin iässä opettelemassa.

Kerran kun Jeesuksen opetuslapset listasivat hänelle tekemisiään, Jeesus antoi heille seuraavan ohjeen: ”Tulkaa yksinäisyyteen, autioon paikkaan ja levähtäkää vähän”. Näitä ohjeita noudattamalla opetuslasten voimavarat voisivat uudistua ja he voisivat säilyä pitkäkestoisesti käyttökelpoisina Jumalan valtakunnan työssä.

Ensimmäinen Jeesuksen antama ohje oli tulla hänen luokseen. Jeesuksen luona jokaiselle väsyneelle on varattu lepopaikka. Jeesus on levon ja voimavarojen perimmäinen lähde. Älä siis ota lomallasi lomaa Jeesuksesta.

Jeesus tiesi, että ihmisinä tarvitsemme muitakin palautumiskeinoja. Siksi hän kutsui opetuslapsiaan myös yksinäisyyteen ja autioon paikkaan eli vähentämään sosiaalisten suhteiden määrää ja etsiytymään rauhalliseen ympäristöön, jossa ei ole ihmisvilinää. Myös loma sosiaalisen median ärsykevilinästä tekee sielulle hyvää ja virvoittaa mieltä.

Jeesuksen viimeinen ohje oli kehotus levähtämiseen. Loma-aikaa ei kannata buukata täyteen tekemistä tai säntäilyä paikasta toiseen. Levolliset aikataulut ja ajoittainen aikatauluttomuus purkavat mielen jännitteitä ja lieventävät stressiä.

Jos lomasi on vielä edessäpäin, kokeile, mitä näiden Jeesuksen antamien ohjeiden noudattaminen saa sinussa aikaan. Levollista lomaa Jeesuksen seurassa sinulle toivottaen

Pekka Havupalo

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
MobilePay 63470