Kohtaamisia junassa

Käyttäjän Pekka Havupalo kuva
To, 28.6.2018 -- Pekka Havupalo

Jos mahdollista, varaan junalla yksin kulkiessani paikan kahden hengen työskentelyhytistä. Tällä menettelyllä varaudun kahteen mahdollisuuteen. Yhtäältä, jos toisen paikan varaaja keskittyy työhönsä, en häiritse häntä vaan keskityn omiin töihini. Toisaalta, jos hän on juttutuulella, etsin hänen jutuistaan kohtaa, josta voin yrittää ohjata keskustelua elämän hengelliseen ulottuvuuteen. Touko-kesäkuun junamatkoilla keskustelua syntyi neljän eri henkilön kanssa.

Heistä ensimmäinen oli valtion virkamies, tai pikemminkin virkanainen. Keskustelimme ensin hänen hallinnonalansa kysymyksistä. Kun keskusteluun tuli henkilökohtaisempia ulottuvuuksia, hän kertoi äitinsä kuolemasta. Siitä minulle avautui mahdollisuus valottaa, kuinka suuri merkitys minulle aikoinaan oli, kun sain ohjata oman äitini Jeesuksen vastaanottamiseen vain puoli vuotta ennen hänen kuolemaansa. Kiitokseksi keskustelusta lähetin hänelle viime vuonna ilmestyneen ”Ikkunoita armoon” –kirjani.

Toinen henkilö oli töissä musiikki- ja kulttuurialalla. Hän oli aikoinaan ystävystynyt Jeesukseen uskovan pariskunnan kanssa ja oli vaikuttunut heidän uskonsa aitoudesta. Sain kertoa hänelle, kuinka Jeesus aikoinaan kutsui minua ja kuinka otin hänen kutsunsa vastaan.

Kolmannen henkilön kanssa yhteinen junamatka oli hyvin lyhyt. Tämä mies oli ensiapukouluttaja. Kerroin hänelle, että hän ja minä olemme samantyyppisissä tehtävissä. Hän yrittää pidentää ihmisten ajallista elämää, minä puolestani yritän pidentää sitä iankaikkisuuteen saakka.

Neljäs henkilö oli käynyt läpi aivokasvainleikkauksen ja joutunut sen tähden eläkkeelle. Meillä sattui olemaan yhteinen helluntailaistaustainen tuttava. Häneltä sain kysyä, mitä Jeesus hänelle merkitsee ja rukoilla hänen nimeämänsä sairauden puolesta.

Jos etsimme mahdollisuuksia kertoa toisille Jeesuksesta, Jumala avaa niitä meille. Jokaisen oma kertomus Jeesuksesta on arvokas ja saattaa auttaa kuulijaa ottamaan yhden askeleen lähemmäs Jeesusta.

Herra, käännä sinuun uskovien sydämet niiden puoleen, jotka eivät sinua vielä tunne ja heidän sydämensä sinun puoleesi.

Pekka Havupalo