Se ei ole ohi ennen kuin se on ohi

Käyttäjän Mikko M. Viljanen kuva
Ke, 30.12.2020 -- Mikko M. Viljanen

Kuluneena vuonna tutut asiat ja rutiinit ovat monen elämässä muuttuneet ulkoisen syyn pakottamina. Voi olla vähän sellainen tunne, ettei tiedä mihin seuraavaksi astuisi. Toivottavasti ollaan hiljalleen tulossa koronan jälkeiseen maailmaan, mutta tässä ei ollut vielä kaikki. Kaikkialla on savuavia raunioita ja haavoittuneita.

Korona on vaikuttanut lähes jokaisen elämään, kyllästymiseen asti. Se on kohdellut ihmisiä eri tavalla. Se on jakanut ihmisiä eri leireihin varovaisuuden perusteella, tiedon hankinnan ja kyseenalaistamisen perusteella, ynnä monella muulla. Ihmisten ja valtion reaktiot koronaan ovat vieneet monelta työpaikan. Niin, koko työpaikan. Maailmalla isotkin yritykset ovat kaatuneet ja vieneet kurimukseen mukanaan niistä riippuneita pienempiä. Monet menneet yritykset eivät enää nouse, niiden varassa eläneillä ihmisillä ei enää tule olemaan entistä elämäänsä.

Koronassa on pelattu kovilla panoksilla, hintana on joillain ollut elämä tai terveyden menettäminen pysyvästi. Koronaan on varotoimista huolimatta vuodessa kuollut suunnilleen yhtä paljon ihmisiä kuin liikenteessä. Kova panos on myös oman elinkeinon menettäminen ja sen seuraukset. Se koskee vielä paljon useampia. On yritetty elää tilanteessa ja toimia sen mukaan ehtimättä ajatella kuka on oikeutettu laskemaan kenen hyvä on toisen hyvää suurempi, ja mikä todennäköisyys on toista todellisempi. On laskettu ihmisten elämän tärkeillä asioilla, ja uhreja on tullut monella rintamalla.

Jäljellä on suuria kysymyksiä. Lääkkeet ja rokotteetkin jakavat mielipiteitä. Lääkkeitä laitetaan jakoon normaalia vähäisemmin testauksin, ennen koronaa sellainen olisi tuomittu, jotkut tuomitsevat sen vieläkin. Kuka päättää ja kenen puolesta? Missä me kristityt seisomme tässä? Mitä alkavana vuonna tarkoittaa rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi?

Nyt on annettava tilaa erilaisuudelle ja tuettava niitäkin, jotka ovat eri tilanteessa ja ajattelevat tai kokevat eri tavalla. Menetetyt asiat ovat erilaisia, mutta niitä ei voi alkaa listata ja arvottaa. Jokainen kohtaa maailman omien kykyjensä ja tunteidensa varassa, siinä elämäntilanteessa, jossa elää. Rakasta lähimmäistäsi ja auta häntä selviämään hänen kannaltaan. Rakasta itseäsi ja anna lupa itsellesi tehdä valintoja oman maailmasi kannalta.

Viedään tämä loppuun kunnialla. Kun korona voitetaan, on jäljellä paljon sellaista, mikä on mennyt rikki. Niitä savuavia raunioita. Tuhansien elämä ei palaudu ennalleen sillä, että koronapandemia loppuu.

Kun myllytys koronasta vaimenee, on aika nostaa päänsä ja katsella hiljaisuuteen, etsiä ja rakastaa niitä, jotka jäävät kärsimään seurauksista muuttuneessa maailmassa. Joilla ei enää ole tuloja, taloa tai entistä elämäänsä. Niitä, joiden elämästä puuttuu joku. Heidän auttamisensa on tärkeää, se on vielä osa tätä taistelua.

Kuten nyrkkeilijä tunnetussa elokuvassa totesi, se ei ole ohi ennen kuin se on ohi.

Siunausta ja rakkautta alkavalle vuodelle 2021, olkoon se parempi kaikille,

 

Mikko M. Viljanen

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.
Toimistomme palvelee puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Asiakasvastaanotto on suljettu toistaiseksi.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
MobilePay 63470