Usko ja tiede

Käyttäjän Markku Tuoriniemi kuva
Ke, 13.2.2019 -- Markku Tuoriniemi

Ihminen on oppivainen ja ymmärrämme maailmasta paljon sellaisia asioita, joita menneitten aikojen ihmisillä ei ollut mahdollista tietää. Voimme kiittää näistä avautuneista näköaloista tiedemiehiä. Sekä suuret makromaailman näkymät kuin myös mikromaailma ovat avanneet meille ennennäkemättömän laajat näköalat tästä kokonaisuudesta. Meille tunnustaville kristityille se kertoo siitä, kuinka suuri meidän Jumalamme on.

Me esimerkiksi tiedämme nykyään, että meidän linnunratamme lisäksi maailmankaikkeudessa on muitakin galakseja. Vasta vuonna 1924 Edwin Hubblen tutkimukset osoittivat, että kaikki taivaalla näkyvä ei kuulukaan tähän meidän linnunrataamme. Nyt tiedämme, että linnunratamme lisäksi maailmankaikkeudessa on arviolta 100 miljardia galaksia, joissa kussakin on arvioitu olevan 100 miljardia tähteä.

Samoin mikromaailma avautuu meille käsittämättömän upeana luomuksena. Esimerkiksi jokainen meissä oleva solu on tavattoman monimutkainen laitos. Vuonna 2013 ryhmä eurooppalaisia tutkijoita arvioi ihmisessä olevien solujen määräksi 37,2 biljoonaa. Siis 37 miljoonaa miljoonaa kappaletta. Ihmisessä arvioidaan olevan bakteereja suunnilleen yhtä paljon, kuin soluja.

On suorastaan järkyttävää havaita, että juuri tämä sama taho, joka on avannut meille nämä näköalat, yrittää viedä meiltä uskon Jumalaan. 1800-luvulla tieteen nimissä meille alettiin syöttämään evoluutioteoriaa, joka pyrkii sulkemaan Jumalan luojana kokonaan pois laskuista. Aikaisempina aikoina tiede ja kristinusko kulkivat pitkälti samaa matkaa. Entisten aikojen monet merkittävät tiedemiehet olivat kristittyjä, mutta nykyään tunnustavan kristityn on hyvin vaikea saada ääntään kuuluville. Aiemmin uskottiin kirjaimellisesti Jumalan luoneen maailman seitsemässä päivässä ja että tämä nykyinen näkyvä maailma sai alkunsa noin kuusituhatta vuotta sitten.

Minulle tämä kuusituhatta vuotta on tuottanut vaikeuksia. Olen kuitenkin aina uskonut, että Aadam eli kuusituhatta vuotta sitten, mutta olen aina pohtinut, mitä oli ennen sitä. Kehitysoppi toi tullessaan pitkät ajanjaksot. Nykyään on kuitenkin vahvoja todisteita siitä, että ei tämä maapallomme välttämättä olekaan kovin vanha. Esimerkiksi dinosaurusten luista löytyy pehmytkudoksia, jotka eivät voi olla kuin tuhansia vuosia vanhoja. Useita muitakin todisteita nuoren maailman puolesta on esitetty.

Minulle suurimman ongelman nuoren maailman edessä on tuonut yksi asia. Tästä huolimatta olen taipuvaisempi nykyään uskomaan tähän nuoreen maailmaan. Jeesus sanoi Mat 18:3 ” "Totisesti minä sanon teille: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, ette pääse taivasten valtakuntaan.” Paavali kirjoittaa seuraavasti 1. Kor 1: 20 ”Missä ovat viisaat? Missä kirjanoppineet? Missä tämän maailman älyniekat? Eikö Jumala ole tehnyt maailman viisautta hullutukseksi? 21 Sillä kun, Jumalan viisaudesta, maailma ei oppinut viisauden avulla tuntemaan Jumalaa, niin Jumala näki hyväksi saarnauttamansa hullutuksen kautta pelastaa ne, jotka uskovat, 22 koskapa juutalaiset vaativat tunnustekoja ja kreikkalaiset etsivät viisautta, 23 me taas saarnaamme ristiinnaulittua Kristusta, joka on juutalaisille pahennus ja pakanoille hullutus, 24 mutta joka niille, jotka ovat kutsutut, olkootpa juutalaisia tai kreikkalaisia, on Kristus, Jumalan voima ja Jumalan viisaus. 25 Sillä Jumalan hulluus on viisaampi kuin ihmiset, ja Jumalan heikkous on väkevämpi kuin ihmiset.”

Niin se minulle suurin ongelma on valo. Miten se on ehtinyt tänne, jos monet tähdet ovat useiden miljoonien valovuosien päässä täältä.  Muutama viikko sitten kysyin tätä asiaa Jumalalta: ”Miten tämä asia oikein on, jos Sinä loit maailman muutama tuhat vuotta sitten, miten me voimme nähdä tähdet miljoonien valovuosien takaa?”

Älkää nyt ymmärtäkö väärin, ei Jumala minulle ilmestynyt tässä näin suuressa asiassa. Minulle kuitenkin syntyi ajatus. Entäpä jos kaikkien tähtien ja siis myös meidän aurinkomme ja aurinkokuntamme ympärillä onkin toisenlainen tila, kuin kauempana avaruudessa. Tämä saattaisi johtua vaikkapa tähtien muodostamasta sähkökentästä. Aloin tutkimaan asiaa ja löysin seuraavaa.

Markus Hotakainen kirjoitti tiedetuubissa 19.10.15 seuraavasti.

”Vaihenopeus kertoo, millä nopeudella jokin valoaallon osa, esimerkiksi aallonharja, etenee. Se puolestaan riippuu väliaineesta. Esimerkiksi vedessä valoaallot lytistyvät kasaan ja aallonharjat lähestyvät toisiaan. Silloin valon vaihenopeus pienenee.

Väliaineen taitekerroin ilmoittaa, kuinka paljon vaihenopeus siinä muuttuu: mitä suurempi kerroin, sitä enemmän vauhti hidastuu. Veden taitekerroin on noin 1,3 ja esimerkiksi ikkunalasin 1,5.

Tyhjiön taitekerroin on yksi, joten siinä valon vaihenopeus on suurin mahdollinen. Paitsi että… Entä jos taitekerroin on pienempi kuin yksi – tai peräti nolla?

Silloin tapahtuu kummia. Valoaallon vaiheet eivät enää olekaan etenevässä liikkeessä, joten valo ei kulje aaltona. Jos aineen taitekerroin on nolla, valon vaiheet muuttuvat pysyviksi ja aallonpituus kasvaa äärettömäksi.

Eric Mazurin johtama tutkijaryhmä on kehittänyt metamateriaalin, jonka taitekerroin todella on nolla eli valoaallon vaihe voi periaatteessa kulkea siinä äärettömän nopeasti.”

Tämä selittää vain valon vaihenopeuden muuttumista, fotonien liikenopeudesta siinä ei kait kuitenkaan ole kysymys. Valon arvellaan olevan sekä aaltoliikettä, että hiukkasia.

Tiede ei ole pystynyt esittämään teoriaa, joka selittäisi ja yhdistäisi kaikki fysiikan ilmiöt. Tätä kaiken teoriaa yritetään ratkaista, mutta vielä siinä ei ole onnistuttu.

Minä haluan tulla lasten kaltaiseksi ja uskoa, mitä Raamattu meille kertoo. Kaikkea en ymmärrä, mutta Jumala tuntee kaiken teorian ja Hänellä on kaikki hallinnassa.

Paavali kirjoittaa Jeesuksesta näin. Kol 1: ”14 Hänessä meillä on lunastus, syntien anteeksisaaminen, 15 ja hän on näkymättömän Jumalan kuva, esikoinen ennen kaikkea luomakuntaa. 16 Sillä hänessä luotiin kaikki, mikä taivaissa ja mikä maan päällä on, näkyväiset ja näkymättömät, olkoot ne valtaistuimia tai herrauksia, hallituksia tai valtoja, kaikki on luotu hänen kauttansa ja häneen, 17 ja hän on ennen kaikkia, ja hänessä pysyy kaikki voimassa.”