Sana, joka puhuttelee!

Käyttäjän Marjut Rantala kuva
To, 30.11.2017 -- Marjut Rantala

Juttelin muutama viikko sitten erään henkilön kanssa kahden kesken ja keskusteluumme liittyen hän sanoi, että olen lempeä ihminen. Sivuutin asian, mutta se aiheutti ajatuksia, jopa hieman kiukun tunnetta siitä, että no onko siitä sitten jotain haittaa?!  Välillä tuntuu siltä, että "kiltteys" on pahasta! Mutta iltaan mennessä koin itse asiassa iloa siitä, että hei, olen lempeä!  En olekaan siis kovettunut kaiken arjen ja kiireen keskellä, vaan pehmeys ja välittäminen ovat säilyneet minussa, kaikesta huolimatta! Mahtava tietää!

Jäin miettimään mitä sana lempeys tuo mieleeni. Rakkauden, lämmön, välittämisen, empatian. Tarkistin sivistyssanakirjasta, minkä selityksen se antaa sanalle lempeä: hyväntahtoinen, suopea, sävyisä, leppoisa, lauhkea, anteeksiantava, hellä, hellävarainen, ystävällinen. Jokainen näitä sanoja katsellessa ja lukiessa tuskin pitää näitä pahana asiana. Lempeyttä tarvitaan parisuhteessa, lasten kasvatuksessa, ylipäätään perhe-elämässä. Seurakunnan keskellä lempeys voi olla avain moneen kinkkiseen tilanteeseen. Työelämässä on hyvä osoittaa aitoa välittämistä ja työkavereiden elämään osaa-ottamista, lempeyttä siis. Lempeällä käytöksellä ja olemuksella voidaan rauhoittaa kireitäkin pattitilanteita. Meistä jokainen tarvitsee lempeyttä toiselta ihmiseltä! Mieluiten päivittäin.

Mutta nykyään ei arvosteta ”pehmeitä arvoja” , siis lempeyttä, vaan meidän pitää olla tehokkaita ja suorittaa koko ajan niin töissä kuin vapaa-ajalla. Menestyksen eteen täytyy olla valmis ehkä kävelemään ihmisten yli, käyttää röyhkeyttä, kyynärpää taktiikkaa ja sitä myöten kovettaa itsensä, ettei tunnu niin pahalta. Mutta sisimmässään jokainen tietää, että tämä ei ole oikein ja omatunto voi kolkuttaa. Tämä mahdollisesti aiheuttaa sisäistä ristiriitaa ja pahoinvointia, mutta kierre yleensä tavoitteiden myötä syvenee ja myös omatunto saattaa pikkuhiljaa turtua. 

Maailma on muutenkin kova ja kylmä, joten tarvitseeko meidän enää olla kovia toinen toisillemme? Jeesuskin antoi meille käskyn: rakastaa toinen toistanne!

Joh. 13:34-35 Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne. Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne."

Valvotaan siis itseämme, ettemme luisu kylmyyteen ja kovuuteen, vaan saamme aikaan Hengen hedelmää, joista yksi on lempeys. Gal. 5:22-23.

 

Sinua lempeästi lempeyteen siunaten

Marjut Rantala