PELKKÄÄ SONTAA?

Käyttäjän Jari Nuutinen kuva
To, 3.10.2019 -- Jari Nuutinen

Varoitan sinua, tämä ei ole kaunis hartauskirjoitus. Kirjoitan tämän sinulle, joka olet pettynyt itseesi, toisiin ihmisiin ja ehkä Jumalaankin. Koet uponneesi elämässäsi syvälle sontaan.

Kuulin hiljattain erään henkilön omakohtaisen tarinan syvästä työuupumuksesta ja toipumisprosessista, jonka hän oli elämässään käynyt läpi. Kerran terapeutilla käydessään hän oli pohtinut, että mahtaako tällaisesta sontakasasta olla enää mihinkään, johon terapeutti oli todennut, että ”eikö sonta ole hyvä kasvualusta”. Terapeutin toteamus oli toivoa herättävä.

Sonta on vastenmielistä, se ei näytä eikä haise hyvältä. Pidämme sitä lopputuotteena, jonka vedämme mielellämme äkkiä viemäristä alas, pois näkyvistä. Haluaisimme näyttää ja tuoksua hyvältä, olla pärjääviä ja onnistuneita. Elämä ei kuitenkaan aina suju niin kuin me haluaisimme. Elämässä tapahtuu kakkamaisia asioita, jotka herättävät meissä häpeää, syyllisyyttä ja syvää kelpaamattomuuden tunnetta, omanarvontunnon vajoamista nollille. Onnistumisen kulttuuri ei rohkaise kertomaan elämän onnettomista kohtaloista.

Tarjoamme liian usein helppoja vastauksia ihmisten vaikeisiin kysymyksiin, pysähtymättä kuuntelemaan mitä he syvällä sydämessään tahtovat meille kertoa. Me uskovaiset onnistumme joskus kertomaan armosta niin armottomasti, ettei se rohkaise ihmisiä tulemaan näkymättömästä näkyväksi.

Sen, mitä tänään koet, ei tarvitse olla lopullinen kohtalosi. Kaiken pohjalta ei löydy sitä mitä luulet, vaan sieltä löytyy Jumalan armo. Vaikka kokisit olevasi pelkkä sontaläjä ja valmis viemäriin vedettäväksi, muista, sontaläjästä kasvaa uutta elämää Jumalan armosta. Jeesus ymmärtää tilanteesi paremmin kuin uskotkaan. ”Hän oli halveksittu ja ihmisten hylkäämä, kipujen mies ja sairauden tuttava, jota näkemästä kaikki kasvonsa peittivät, halveksittu, jota emme minäkään pitäneet”. Tilanteesi ei ole toivoton, et ole arvoton. Jumalan armo on ilmestynyt pelastukseksi myös sinulle!