Kiireinen Elämä

Käyttäjän HokkanenJ kuva
To, 3.5.2018 -- HokkanenJ

Joskus kuulee sanottavan; ”oravanpyörässä on pakko juosta koska pyörä pyörii – juostava on vaikka henki menisi”. Välillä on kuitenkin muistutettava itseämme, siitä että pyörässä ei kuitenkaan ole moottoria, eli pyörä hidastuisi jos hidastaisimme tahtia ja se pysähtyisi kokonaan jos me pysähtyisimme – ja pysähtyminen on välillä ihan tarpeellista. Pieni stressi on toki hyvä asia ja saa meidät suoriutumaan asioista paremmin, mutta pitkään jatkuessaan se kasvaa ja paisuu niin suurin mittakaavoihin, että burn-out on todellinen uhka. Meidän tulisi siis muistaa se tosiasia, että kiire ei ole jotain mikä on, vaan se on jotakin minkä luomme itsellemme.

Tämä on kuitenkin hieman hankala asia, sillä kaikilla meillä jotka elämme maapallolla, on paljon asioita ja velvollisuuksia, jotka on yksinkertaisesti pakko hoitaa. Joten kysymys on; miten onnistumme hallitsemaan kiireen ja sen tuoman tunnetaakan, vai pääseekö kiire hallitsemaan meidän ihmissuhteitamme, terveyttämme jne..? Me emme ole koneita jotka ovat olemassa vain tiettyä tehtävää varten ja kun kone on suorittanut sille annetun tehtävän on se toteuttanut elämän tarkoituksensa. Jotta voisimme elää jo nyt sitä elämää, jota Jeesus kutsuu yltäkylläiseksi elämäksi, tarvitsee meidän tehdä ehkä hieman muutoksia oman elämämme tapoihin ja rutiineihin.

Ehdottaisinkin, kun seuraavan kerran stressi ja ahdistus alkaa vaivamaan lukisit vaikka Psalmin 23 ja ohjaisit mielesi  hetken hiljentymiseen ja muistuttaisit itseäsi Jumalan huolenpidosta ja avusta. Tämä on yksi keino, jota erityisesti viime syksynä noudatin useasti. Toinen asia mitä en tehnyt, mutta mitä minun olisi pitänyt tehdä, oli urheilu. Harrastukset saavat nimittäin kenet tahansa hetkeksi unohtamaan maailman murheet ja se ohjaa ajatukset keskittymään vain ja ainoastaan meneillä olevaan aktiviteettiin. Liikunta myös lisää aivoissa tapahtuvaa kemiallista viestinsiirtoa, joka vaikuttaa stressin säätelyyn.

Levollista kesää!