Ystävyydestä uskoon

Käyttäjän Anke Savolainen kuva
La, 16.7.2022 -- Anke Savolainen

Seurakunnassamme on alettu säännöllisesti rukoilla uusia tai entisestään syveneviä ihmissuhteita heidän kanssaan, jotka eivät vielä tunne Jeesusta. Tähän liittyen aloin pohtia ystävyyden syntyä. Ystävystyminen taitaa olla ainakin itselleni se vaikeampi juttu, syntynyttä ystävyyttä taas on sitten jo helpompi pitää yllä.


Paras ystäväni on oma aviomieheni. Hänen kanssaan tulimme nopeasti läheisiksi. Oli vaan luonnollista puhua elämän isoista jutuista ja niistä arvoista ja mielipiteistä, jotka paljastavat, mikä todella on itselle tärkeää. Rohkeutta se vaati molemmilta, uskallusta hypätä ja luottaa uuteen ihmiseen. Ottaa riski ja luottaa siihen, ettei toinen lähde pois, vaikka saa kuulla ja nähdä ne huonommatkin asiat. Avoimuuteen ja luottamukseen kylvetty siemen on kantanut hyvää hedelmää. Se on luonut pohjan yhä syvenevälle ystävyydelle, joka ei myrskyistäköän horju. Olen kiitollinen siitä päivittäin.


Ystävystyminen on itselleni ehkä helpompaa uskovien kanssa. Se on ihan ymmärrettävää, koska usko on koko identiteetin pohja, ja määrittää minussa kaikkea: kuka olen ja minne olen menossa.
Mutta ei se mahdotonta ole ”ei-uskovienkaan” kanssa. Olen saanut lähentyä ja jopa ystävystyä joidenkin pitkäaikaisten työtoverien kanssa. Meillä on ollut yhteisiä arvoja, samantyyppinen persoona tai jotain muuta yhdistävää, vaikka hevoset tai tanssi. Työmme on lisäksi henkisesti aika rankkaa, joten sitä jakaessa oppii nopeasti tuntemaan toisen persoonan.


Silti usein mietin, päästänkö nämä ihmissuhteet ei-uskovien kanssa syvenemään ystävyydeksi. Vaikka he tietävät uskostani, pidänkö heidät tietyn mitan päässä, ja näytän itsestäni vain sopivasti.
Tässä on haasteeni. Uskallanko avata omaa elämääni ja oman kotini uusille ihmisille? Koti ja vapaa-aika kertovat meistä eniten. Niitä haluaisi vähän suojellakin. Ja ihan hyvä on rajata sitä aluetta, jossa latautuu ja joka on henkilökohtaista.


Haluan haastaa itseni päästämään lähemmäksi joitain ihmisiä, jotka eivät tunne Jeesusta. Olla heidän ystävänsä, antaa tilaa vapaa-ajasta ja tutustua syvemmin. Ihan ilman mitään tavoitteita. Vain koska välitän ja koska joka tapauksessa ainoa, joka ihmisen sydämen voi voittaa on Jeesus. Ystävystyminen voi kuitenkin olla silta Jeesuksen luokse.

 

Turun Helluntaiseurakunta
Puistokatu 6b
20100 TURKU

Toimisto avoinna
ma, ti ja to 10-13, ke 11-13. Perjantaisin suljettu.

Tilinumerot
Seurakuntatili
FI72 5711 5810 0004 46
MobilePay 23930

Lähetystili
FI08 5711 5810 0006 28

Rakennus- ja kunnossapitotili
FI15 5711 5850 0141 66
MobilePay 63470